istoricul scolii

Istoria Școlii Gimnaziale "Avram Iancu" Alba Iulia

     Începuturile institutiei sunt legate de "Societatea de istorie, arheologie și științe naturale din județul Alba", înființată în 1887, care a inaugurat primul sediu al muzeului în actuala clădire a Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” din Alba Iulia, unde au fost adăpostite peste 1000 de piese arheologice și numismatice. Colecția a sporit prin activitatea remarcabila a primului director, Adalbert Cserni, care pana la moartea sa în 1916, a efectuat ample cercetări arheologice în diverse puncte ale orasului, editând totodată primele 18 fascicule din publicația muzeului.

     La sfârsitul secolului al XIX-lea Transilvania se gãsea sub stãpânirea imperiului austro-ungar. Românii doreau drepturi politice si are loc miscarea memorandistilor în anul 1893. Dupã acest eveniment autoritãtile imperiale doreau sã-si mentinã stãpânirea si au trecut la mãsuri de maghiarizare a românilor, înfiintnd scoli în limba maghiarã. În contexul acestor evenimente a fost construitã si scoala noastrã în anul 1896. Limba de predare era maghiarã si era frecventatã de maghiari, evrei si români. Anul scolar începea în septembrie si era împãrtit în trei perioade:
I. pânã la Crãciun;
II. pânã la Paste;
III. pânã la sfârsitul anului.
     Numele elevilor români trecute în matricole erau maghiarizate. De exemplu: Negruțiu era trecut Fekete.
    Dupã Marea Unire din 1918, școala noastră devine Prima Şcoalã Româneascã din Alba Iulia și primește numele de Şcoala "Avram Iancu".
    Școala își pãstreazã acest nume pânã la instaurarea regimului comunist, când se va numi Școala Generalã nr. 3 Alba Iulia.
     Dupã evenimentele din 1989, școala își recapãtã vechiul nume, respectiv Scoala cu clasele I-VIII "Avram Iancu" Alba Iulia.